Het is soms verdomd lastig om iemand te ontslaan, ontdekte het in Zoetermeer gevestigde Dräger. De leverancier van medische apparatuur ontsloeg een werknemer, nadat hij tweemaal stomdronken op het bedrijfsterrein werd aangehouden vanwege alcoholgebruik.
Maar het bedrijf moet de man nu terug in dienst nemen, oordeelde het gerechtshof Amsterdam onlangs. De werknemer is onterecht op straat gezet.
Wat is er gebeurd?
Dräger hanteert sinds 1 juni 2015 een strikt alcoholbeleid; zero tolerance. In augustus van dat jaar valt de betreffende medewerker om bij de fietsenstalling. Terwijl zijn collega’s hem overeind helpen, ruiken ze een sterke alcoholwalm.
Hoewel de magazijnbediende/beheerder sinds 1991 een onberispelijke staat van dienst heeft, roept zijn werkgever hem in september op het matje. Hij moet naar de bedrijfsarts en krijgt een waarschuwing: als er binnen 12 maanden iets vergelijkbaars voorvalt, zal dat consequenties hebben.
In maart 2016 komt hij met een fles wodka in zijn fietstas in beschonken staat aan op zijn werk. De werkgever neemt een alcoholtest af en constateert een promillage in het bloed van 3,52 procent, wat ongeveer gelijkstaat aan 15 tot 19 glazen drank. Hij wordt op staande voet ontslagen.
Werkgever had behandelplan moeten bieden
De werknemer laat het er niet bij zitten en stapt naar de rechter, die hem in eerste instantie ongelijk geeft. In hoger beroep krijgt de werkgever weer gelijk, maar de Hoge Raad stuurt de zaak terug naar het Hof, wat uiteindelijk winst opleverde voor de magazijnmedewerker.
Het argument: de werkgever had een behandelplan moeten aanbieden en was veel te snel overgegaan tot ontslag. Er werd meegewogen dat de man al 25 jaar probleemloos in dienst was en sindsdien niet meer drinkt.
Het ontslag komt Dräger duur te staan: het bedrijf moet de man terug in dienst nemen en het misgelopen loon in de 32 maanden sinds het ontslag uitbetalen, plus de wettelijke rente. Met een brutosalaris van bijna 3.000 euro per maand komt dat neer op ruim 100.000 euro. Ook moet Dräger de proceskosten à 3.000 euro betalen.
Dräger beraadt zich op vervolgstappen
Dräger geeft aan verrast te zijn door de uitspraak. "Wij zijn die nog aan het bestuderen en beraden ons op vervolgstappen", aldus directeur Robert den Brave tegen RTL Z.
In 2017 vond een vergelijkbare uitspraak plaats tegen een accountmanager van Hooghoudt, die zijn leaseauto onder invloed in elkaar reed. Hier oordeelde de rechter dat alcoholverslaving een ziekte is en werknemers als dusdanig moeten worden behandeld.